Apa itu dagangan saham

Ketahui apa itu dagangan saham dan bagaimana ia dijalankan

 

Dagangan saham – Perkara dasar

Bila perusahaan milik pribadi ingin mendapat modal untuk tumbesaran, ini boleh dilaksanakan dengan mendaftar di pasaran saham. Proses ini termasuk IPO, juga dipanggil Penawaran Umum Pertama atau initial public offering, dan apa yang dimaksudkan adalah pelabur mendapat unit milik yang dipanggil saham sebagai tukaran untuk modal.

Perusahaan yang ingin menjadi milik umum memilih tukaran besar seperti Nasdaq atau Tukaran Saham London (LSE), tetapi untuk mendapat penerimaan ia perlu memenuhi syarat tertentu. Bila perusahaan terdaftar, saham mereka tersedia di tukaran saham untuk didagangkan.

Tukaran saham paling awal mula beroperasi pada kurun ke 16 dan17 di pusat dagangan seperti London dan Amsterdam. Tukaran saham pertama, seperti yang kita ketahui kini, adalah Tukaran Saham Philadelphia, yang masih kekal hingga hari ini. Namun, tidak sehingga lewat kurun 18 , bila Tukaran Saham New York dimulakan, saham mula didagangkan dengan luas.

Sebelum 1792, broker dan saudagar punya persetujuan tak resmi untuk berjumpa di bawah pohon buttonwood di Wall Street untuk menyenggara jual beli saham. Apa yang dikenali kini sebagai Perjanjian Buttonwood adalah permulaan dagangan keuangan moden. Pasaran yang mula diatur dan teknologi dibangunkan, dagangan saham lebih mudah tersedia untuk lebih ramai pedagang, menjadikan pasaran lebih cair dan maju.

Siapa berdagang saham?

Dagangan derivatif membenarkan pedagang untuk terus melibatkan diri dengan pasaran saham tanpa perlu ada bursa tukaran, siapa yang punya akses internet boleh membuat spekulasi harga saham individu melalui akun dengan broker daring/online. Dengan berbiliun transaksi yang didagangkan di tukaran saham setiap hari, kita perlu melihat lebih dekat peserta pasaran ini:
 

  1. Pedagang pribadi

Kategori ini merujuk kepada individu yang menjual beli saham serata dunia berdasarkan penilaian mereka tentang harga dengan niat mencari keberuntungan. Pelabur pribadi adalah bagian terbesar dagangan saham global dan ini termasuk pekerja yang membeli saham perusahaan kantor mereka atau peminat yang membeli saham klub olahraga kesayangan mereka sebagai cara menyokong, di antara contohnya.

 
  1. Dana lindung nilai

Dana lindung nilai juga berdagang dalam tukaran saham, selalunya dengan membeli saham merentas berbagai spektrum perusahaan untuk melindung portfolio dari risiko dan menambah prestasi.

 
  1. Pesaing

Kategori peserta dalam pasaran saham yang kurang dikenali adalah pesaing yang ingin mencari pengaruh ke atas perusahaan lain dengan membeli saham mereka.

 

 

Sudah sedia berdagang saham secara langsung?Cipta akun

Apa yang memberi kesan kepada harga saham?

Harga saham adalah wakil keberuntungan perusahaan dan dividen dibayar kepada pemegang saham. Dunia global hari ini, kemampuan perusahaan untuk membuat untung, seterusnya harga sahamnya, tidak boleh dinilai hanya dengan satu faktor. Kebenaran adalah jumlah kemungkinan yang besar berinteraksi, dengan kesan akhirnya membentuk harga saham serata dunia. Mari mengamati pengaruh besar dan bagaimana mereka memberi kesan perusahaan yang berbeda:
 

  1. Kadar tukaran

Mata uang bergejolak dalam nilainya berbanding satu sama lain sepanjang masa 24 jam sehari.  Secara dasar, perusahaan yang membawa manfaat bila mata uang negara mereka meningkat dan kuasa membeli mereka juga meningkat.

 
  1. Harga minyak

Perusahaan yang bergantung kepada minyak untuk mengusaha bisnisnya, seperti maskapai penerbangan, adalah pertamanya terkesan oleh perubahan harga minyak yang besar atau tak tersangka.

 
  1. Hukum baru

Contohnya polis cukai. Bila negara mengubah hukum cukai perusahaan, ini akan memberi kesan langsung ke atas keberuntungan perusahaan di rantau itu.

 
  1. Kadar bunga

Kadar suku bunga ditentukan oleh bank pusat dan merefleksi biaya modal. Potongan kadar bunga, sebagai contoh, boleh memberi pasaran saham peningkatan besar.

 
  1. Sangkaan & khabar angin

Kadang kala peristiwa, seperti potongan kadar bunga, mungkin tidak berlaku, tapi pasaran saham boleh bergerak dengan besar hanya karena sangkaan ia mungkin berlaku. Jika peristiwa itu tidak terjadi, pasaran akan kembali kepada aras dagangan biasa. Itu adalah maksud asal 'Beli khabar angin, jual berita benar' atau ‘buy the rumour, sell the fact”.

 
  1. Peristiwa kejutan

ini adlah kumpulan serangan teror atau malapetaka alami. Serangan September 2011 menyebabkan keruntuhan pasaran saham, dengan Dow Jones kehilangan 7% pada hari selepas peristiwa hitam itu.

Walau faktor di atas dan kesan mereka adalah jelas, penting untuk diperhatikan yang ada kala harga saham naik hanya karena sentimen yang postif untuk satu sektor/bagian. Itu kenapa penting untuk pedagang mengamati senantiasa kecenderungan masa kini. Contoh klasik adalah kenaikan melampau saham internet pada masa dot.com. Pada masa yang sama sektor tradisional seperti pertambangan mengalami keadaan lembab.

 


Back to top